Novinky zvukové knihovny pro zdravotně znevýhodněné

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

Publikováno 23. června 2014
Fond zvukové knihovny zahrnuje nahrávky literárních děl všech žánrů a slouží výhradně zrakově i jinak zdravotně postiženým občanům (viz čl. 22 knihovního řádu). Novější zvukové knihy (signatura MP) jsou ve formě CD s MP3 záznamem, starší jsou zaznamenány na magnetofonových kazetách. Pro zapůjčení dokumentu v knihovně (u pultu ve 3. podlaží) je třeba znát jeho signaturu, tj. údaj v prvním sloupci tabulky.

Signatura Autor Název Anotace
MP 3160/2ADLER-OLSEN, JussiVzkaz v láhviV zapadlém koutě Skotska, na policejní stanici ve Wicku, leží už dlouhý čas na okenním parapetu zapomenutá láhev. Uvnitř láhve je sotva čitelný lístek. Jisté je jen to, že první slovo je dánský výraz pro POMOC a je to napsáno krví.Když se tahle hrůzná zpráva konečně dostane na stůl Carla Morcka z Oddělení Q, dánského oddělení pro "případy hodné zvláštní pozornosti", začnou se dít děsivé události. Carl Morck a jeho asistent Assad se ponoří do hrůzného případu sekt a zmizelých dvojčat, jejichž rodiče nikdy nenahlásili jejich zmizení. Náhle zjistí, že čas se krátí...
MP 3152/1BOČEK, EvženAristokratka ve varuPokračování fiktivního deníku Marie III. z rodu Kostků, která opět s humorem a ironií popisuje, jak se žije na "nejchudším zámku v Čechách" spolu se svéráznými členy rodiny a třemi zaměstnanci.
MP 3144/1BOČEK, EvženPoslední aristokratkaFiktivní deník Marie III., posledního potomka rodu Kostků, v němž s humorem, místy i s jemnou ironií, popisuje nelehkou cestu své rodiny, která se na sklonku roku 1996 vrací z USA domů, aby se znovu ujala vráceného majetku - hradu Kostka.
MP 3155/1COUSTEAU, Jacques-YvesPoklad na Stříbrné mělčiněKniha dvou známých francouzských badatelů je deníkem výzkumné výpravy na proslulé pohřebiště lodí - Stříbrnou mělčinu, která leží na severovýchodě od ostrova Haiti a je dodnes obávaným úsekem plavby i pro moderně vybavené lodě.
MP 3142/2DEAVER, JefferyKříže u cestyDetektivní thriller, v němž se podruhé představuje vyšetřovatelka Kathryn Danceová.
MP 3153/1DURRELL, Gerald MalcolmŠeptající zeměKniha seznámí čtenáře se vzdálenými končinami Argentiny a Patagonie, kam se autor vydal za novými vzácnými přírůstky pro svou vlastní zoologickou zahradu.
MP 3158/1FEUCHTWANGER, LionOšklivá vévodkyně Markéta PyskatáV historickém románě je zpodoben dramatický životní příběh korutanské "ošklivé vévodkyně" Markéty, zvané "Maultasch", provdané za Jana Jindřicha, syna Jana Lucemburského. Na ději se významně podílí i další syn Jana Lucemburského Karel IV.
MP 3143/2FIELDING, JoyTeď neplač Joy Fieldingová ; čte Helga ČočkováPsychologický román s kriminální zápletkou líčí příběh mladé učitelky, která je podezřelá z vraždy bývalé ženy svého manžela.
MP 3139/1FITZGERALD, Francis ScottVelký GatsbyPříběh člověka, který se nevybíravými prostředky snaží dostat mezi horních deset tisíc, aby získal bohatou dívku.
MP 3167/2GALBRAITH, RobertVolání kukačkyKdyž se slavná modelka Lula vrhne dolů ze svého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé k závěru, že šlo o sebevraždu. Lulin bratr má však pochybnosti a najatý soukromý detektiv má odhalit pravdu. Detektivní příběh pod pseudonymem napsala J.K. Rowlingová.
MP 3164/2HÉRIAT, PhilippeZlaté mřížeTřetí část společensko-kritického cyklu Boussardelových zachycuje konečný rozpad rodiny na pozadí válečných událostí.
MP 3140/1CHANDLER, RaymondPoslední útočištěV knize je shrnuto 12 detektivních povídek a autorův esej " Prosté umění vraždy", který se teoreticky zabývá tím, jak napsat dobrou detektivku.
MP 3145/1CHASE, James HadleyJá mu ukážuDetektivní příběh líčí obtížné situace, které připraví americkému novináři v Římě dozor nad šéfovou dcerou.
MP 3147/2JÓKAI, MórUherský nabobRomán námětově čerpá z období obrozeneckého boje Maďarů v 1. polovině 19. století. Napínavý děj knihy, plný zvratů, se odvíjí v Uhrách, na Slovensku a ve Francii.
MP 3168/1JONASSON, JonasStoletý stařík, který vylezl z okna a zmizelJonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.
MP 3138/1KAPLICKÝ, VáclavVeliké theatrumHistorický román, jehož hlavním námětem jsou osudové následky pražské defenestrace, povstání českých stavů a bitvy na Bílé Hoře. Ústřední postavou díla je zemský lékař Matyáš Borbonius, na jehož údělu se promítají osudy řady jeho současníků. Je obviněn z podpory stavovské politiky, ztrácí majetek a protože odmítne přestoupit ke katolické církvi, musí prchnout ze země.
MP 3154/1KEPLER, LarsPísečný mužJedné chladné zimní noci se ve Stockholmu objeví mladý muž, jenž kráčí podél železničního mostu. Je silně podchlazený a má těžký zápal plic. Kromě toho v nemocnici vyjde najevo jeden šokující fakt: podle úmrtního listu má být tenhle člověk už sedm let mrtvý. Zabil ho sériový vrah Jurek Walter, jehož poté, co ho Joona Linna zatkl, soud poslal na léčení na psychiatrii v naprosté izolaci. Ale kde ten člověk celé ty roky byl?
MP 3146/1KRATOCHVÍL, Miloš VáclavEvropa v zákopech. 2. dílV druhém díle historického románu se autor soustředil na válečný rok 1916.
MP 3148/2MEACHAM, LeilaDlouhé stínyPsychologický román pro ženy o velkém přátelství, lásce, životních tragédiích, hrdosti a utajených tajemstvích dvou chlapců a jedné dívky, kteří byli nerozlučnou trojicí od svých 11 let až do ukončení střední školy.
MP 3149/1NEČAS, LubošMarie Rosůlková, aneb, "Meryčka na scénu--"Životní příběh milované herečky, jehož námět, dramaturgickou koncepci a finální podobu s použitím vzpomínek Marie Rosůlkové zpracoval Luboš Nečas.
MP 3163/2NESBO, JoČervenkaTřetí případ detektiva Harryho Holea, ve kterém se potýká s tragickým dědictvím norské minulosti, zradou ve vlastních řadách, abstinencí i láskou.
MP 3169/1NESBO, JoLovci hlavDetektivní román odehrávající se v současném Norsku, vypráví příběh Rogera Browna, tzv. lovce hlav, jehož práce se dá specifikovat jako personalistika pro horních deset tisíc.; Sebevědomí, narozdíl od vzrůstu, nemá hlavní hrdina malé. Nejen, že je přesvědčen, že je ve svém oboru nejlepší, on je totiž opravdu nejlepší! K jeho zvláštnostem patří obchodování s uměním na černém trhu. Neuvěřitelně vynalézavým způsobem totiž dokáže ze svých klientů vymámit, mají-li nějaký cenný kousek doma a umělecké dílo posléze mizí (nahrazeno kopií) v jeho zlotřilých rukách. Jenomže jednoho dne padne kosa na kámen. Roger se seznamuje s velmi schopným kandidátem na vrcholovou pozici, Clasem Grevem. Jeho životopis je neuvěřitelný a Roger podléhá chvilkovému okouzlení, navíc má tento muž doma Rubensovu olejomalbu stomilionové hodnoty. Jakékoli sympatie však velmi rychle mizí, a to přesně v okamžiku, kdy Roger zjistí, že se Clas snaží okouzlit jeho úžasnou ženu. V tu chvíli začíná boj na život a na smrt...který bude mít ještě neuvěřitelný konec.
MP 3161/1PEKÁRKOVÁ, IvaLevharticePříběh čtyřicátnice Milly, která po traumatizující rodinné události opouští manžela i Česko a v Londýně se pokouší začít znovu. Autorka svoji hrdinku nešetří, drsným jazykem pojmenovává věci pravým jménem. Román patří do tzv. soft porna.
MP 3165/1POTTER, AlexandraCo je nového kotě?Co bys udělala, kdyby tě tvůj přítel po desetiletém vztahu požádal o ruku? Zavýskla ano, popadla prsten s diamantem a předplatila si časopis Nevěsta? Nebo zpanikařila a uvědomila si, že je nejvyšší čas zmizet? Delila dospěla k velkému rozhodnutí. Sebere psa Tlusťocha, sbírku desek od Toma Jonese a opouští jak svého přítele Lennyho, tak i nudný Bradford a vrhá se do víru velkoměsta. Náhodné setkání s televizním produkčním Charliem ji zavede přímo do Notting Hillu, kde potkává výstřední Vivienne a jejího kamaráda Sama, dobrosrdečného provozovatele místní kavárny. Deliliny sny se začínají plnit. Bydlí v luxusním bytě, přes den nakupuje oblečení od módních návrhářů a večer vymetá nóbl restaurace. Nachází novou lásku a nový život. Najde ale i samu sebe?
MP 3166/1REDONDO, DoloresNeviditelný strážceNa břehu řeky Baztán, v jednom z nejmagičtějších míst Baskicka, je nalezena záhadně zavražděná mladá žena. Téměř čtyřiadvacet hodin poté je zjištěna souvislost s měsíc starou vraždou jiné dívky. Amaia Salazarová, inspektorka z oddělení vražd, jíž byl případ přidělen, se tak vrací zpět na místo, kde se narodila a odkud vždycky toužila odejít. Amaia bojuje na dvou frontách: na té profesionální vyšetřuje sérii vražd, která velmi zneklidňuje místní obyvatele; a na osobní, spletité a emocionální, jež bude plná zvratů a překvapivých momentů. Amaia pronásleduje rituálního vraha, inspirovaného silnou psychosexuální symbolikou tradiční baskické mytologie, který bude pokračovat ve svém řádění, zatímco ona bojuje proti profesní žárlivosti některých svých kolegů, proti dávným nevyřešeným konfliktům se svými sestrami a proti ponurému tajemství, jež poznamenalo jejich dětství a které se vrací, aby ji dál trápilo...
MP 3159/2ROBB, J. D.Smrtící imitacePoručík Eva Dallasová řeší vraždy, ve kterých je patrné, že se pachatel rozhodl postupně napodobovat činy známých sériových vrahů.
MP 3156/2ROWLAND, Laura JohPavilon z oblakůČtrnáctý historický román s detektivní zápletkou, ve kterém v hlavní roli opět vystupuje šógunův komoří Sano.
MP 3170/1SIMENON, GeorgesBratři RicovéKomisař Maigret tentokrát v prostředí amerických gangsterů ukazuje nejen skvělou organizaci jedné z jejich četných skupin, ale i otřesnou brutalitu.
MP 3157/1STEINBECK, JohnNebeské pastvinySe silným citovým zaujetím rozvíjí autor v souboru svých raných povídek životní příběhy několika farmářských rodin a vytváří tak obraz Ameriky na počátku 20.století.
MP 3151/1ŠMILOVSKÝ, Alois VojtěchZa ranních červánkůRozsáhlý román, věnovaný postavě obrozeneckého kněze Josefa Dobrovského, který poslední léta svého života trávil v pošumavských Chudenicích u hraběcí rodiny Černínů.
MP 3141/3VANČURA, VladislavObrazy z dějin národa českéhoMonumentální epická freska o počátcích našich národních dějin.
MP 3150/2VAŇKOVÁ, LudmilaKdo na kamenný trůnHistorický román líčí dobrodružství Přemysla Otakara I., který se s bratrem Vladislavem zúčastnil třetí křižácké výpravy do Svaté země.
MP 3162/1VONDRUŠKA, VlastimilMsta písecké pannyDalší příběh z historicko-detektivního cyklu z doby slavného českého krále Přemysla II. Otakara, v němž v hlavní roli vyšetřovatele vystupuje královský prokurátor Oldřich z Chlumu se svými pomocníky.