Novinky zvukové knihovny pro zdravotně znevýhodněné

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

Publikováno 2. 10. 2015
Fond zvukové knihovny zahrnuje nahrávky literárních děl všech žánrů a slouží výhradně zrakově i jinak zdravotně postiženým občanům (viz čl. 22 knihovního řádu). Novější zvukové knihy (signatura MP) jsou ve formě CD s MP3 záznamem, starší jsou zaznamenány na magnetofonových kazetách. Pro zapůjčení dokumentu v knihovně (u pultu ve 3. podlaží) je třeba znát jeho signaturu, tj. údaj v prvním sloupci tabulky.

Signatura Autor Název Anotace
MP 3286/2ADLER-OLSEN, JussiSložka 64Čtvrtý díl série detektivních románů o kodaňském policejním oddělení Q, které se zabývá odloženými případy zvláštní důležitosti.
MP 3309/1AMORY, ClevelandO kocourovi a bručounoviDruhý díl volné trilogie amerického autora, známého zastánce práv zvířat, s laskavým humorem a porozuměním vypráví o svém soužití s bílým kocourem, pojmenovaném Lední medvěd.
MP 3315/1BARFUSS, Matto H.Hledání ráje : můj život s gepardy /Zajímavá autentická kniha vyprávění německého malíře a ochránce přírody, který v 90. letech 20. století založil společnost "Život pro gepardy" a inicioval záchranný program.
MP 3316/1BEEKMAN, VladimirCesty k protinožcůmCestopis přináší množství informací z cest po Austrálii, Fidži a Novém Zélandu.
MP 3317/1BJERRE, JensPoslední lidojediVzrušující vyprávění dánského etnografa o jeho pobytu mezi primitivními obyvateli střední Austrálie a Nové Guineje, především u bojového kmene Kukuku, ve kterém dodnes existuje občasný kanibalismus.
MP 3306/1BRIZZI, Fausto100 dní štěstíHořce úsměvný román o lásce, chlapeckém přátelství, slunné Itálii a skvělé italské kuchyni.
MP 3318/1DÄNIKEN, Erich vonOči sfingyV knize se autor vydává po záhadných stopách prastarých národů, které budovaly své civilizace na březích Nilu.
MP 3296/1DAVID, PetrNejkrásnější výlety vlakem : rodinné toulky /Autoři připravili pestrý seznam čtyřiceti výletů po těch nejkrásnějších tratích či jejich úsecích u nás. Nechybí nabídky pěších výletů, které najdeme v podkapitolách s názvem "Vystup a jdi".
MP 3305/2DEMILLE, NelsonOdvetný úderPolitický thriller odhaluje pozadí děsivého spiknutí, jehož nitky se sbíhají v pánském klubu Custer Hill.
MP 3319/1DURRELL, Gerald MalcolmAye-aye a já : záchranná expedice na Madagaskar /Vyprávění o expedici na Madagaskar.
MP 3313/1FALK-RONNE, ArneDobrodružství u kanibalůPoutavé vyprávění z dosud neprobádaných oblastí Nové Guineje.
MP 3291/1FAYE, LyndsayBohové GothamuHistorická detektivka odehrávající se v horkém létě roku 1845 v New Yorku.
MP 3299/1FORMÁNEK, JosefZloděj příběhů : prsatý muž a zloděj příběhů /Čtení z knihy "Prsatý muž a zloděj příběhů". Vyprávění o nezlomné touze, lásce a naději. Příběh člověka, který se vydá k primitivnímu kmeni do deštného pralesa.
MP 3320/1FRANCZYK, KarelJak si žije AustrálieSoubor reportáží představující společnost nejmenšího obydleného kontinentu.
MP 3290/2GALBRAITH, RobertHedvábníkDruhý případ soukromého detektiva Cormorana Strika, který tentokrát řeší případ záhadně zmizelého a následně zavražděného spisovatele.
MP 3321/1HALLIBURTON, RichardKrálovskou cestou za romantikouDobrodružná cesta kolem světa.
MP 3322/1HARRER, HeinrichU jezera blaženostiVyprávění o životě Indiánů na povodí řeky Xingů, jednoho z přítoků Amazonky.
MP 3298/2HARRIS, JoanneČokoládaOddechový román vypráví o urputném soupeření duchovního pastýře v malém francouzském městečku se záhadnou exotickou ženou.
MP 3323/2HOLCOVÁ, MilenaLidi, aneb, Duch národa je nejlépe cítit ..."Lidi aneb Duch národa je nejlépe cítit v přeplněném autobuse" ? Soubor osobních zážitků a postřehů, které autorka nasbírala za 20 let na svých poněkud netradičních cestách po nejrůznějších zemích světa.
MP 3285/2IRVING, JohnV jedné osoběPůsobivý román o touze, tajemství a různorodosti sexuální identity. Bolestný, (tragi)komický a empatický příběh nenaplněných i naplněných lásek vypravěče Billyho, bisexuálního spisovatele v měnící se atmosféře 2. poloviny 20. století.
MP 3312/1KLINE, Christina BakerVlak nadějeSilně emotivní román založený na faktech a podobných příbězích, sleduje osudy dětí, končících u pěstounů a porovnává současnost s minulostí.
MP 3324/1KRAUTSCHNEIDER, RudolfLidé a oceánKniha popisuje mořeplavby autora formou reportáží a příběhů, které směřovaly především do polárních krajů, do západní Afriky a jižní Ameriky. Napínavá je situace, kdy plul, jako jediný neutrál, mezi válečnými konvoji znepřátelených armád při válce na Falklandech.
MP 3325/1KROC, VladimírJižním křížem krážem, aneb, Austrálie a Nový Zéland v Zápisníku zahraničních zpravodajůKniha reportáží z dlouhodobého pobytu moderátora Českého rozhlasu v Austrálii a na Novém Zélandu.
MP 3337/1MAGENSCHAB, HansJosef II : revolucionář z boží milosti /Životopis císaře Josefa II. popisuje tohoto panovníka mnohostranně a to jak v kontextu doby, tak i z hlediska jeho složité osobnosti.
MP 3338/1MANDLOVÁ, AdinaDneska už se tomu smějuPaměti jedné z hvězd našeho filmu pro pamětníky, osobnosti zbožňované a obdivované stejně tak, jako opovrhované a zatracované.
MP 3284/2MANKELL, HenningBílá lvice : případy komisaře Wallandera /Třetí kniha série Kurt Wallander, se odehrává na počátku 90. let 20. století, kdy je na venkovském statku nalezena zavražděná mladá realitní makléřka.
MP 3326/1MARRIOT, EdwardZtracený kmen : temné srdce Nové Guineje : cesta novoguinejskou džunglí /Působivý, burcující záznam o ztraceném kmeni. Mimořádná zpráva o malém lidském společenství v době drastických změn.
MP 3311/1MAY, PeterŠachové figurkyTřetí díl volné trilogie série odehrávající se na ostrově Lewis. Bývalý policejní detektiv, Fin Macleod, při vyšetřování nezákonné činnosti objeví na dně jezera letadlo se sedmnáct let pohřešovaným kamarádem Roddym.
MP 3283/1MILTON, GilesPlavby za bohatstvím : boj o souostroví muškátového oříšku /Střety koloniálních zájmů Angličanů a Holanďanů v Indonésii v 17. století - Bandské ostrovy jako zdroj vzácného a drahého koření.
MP 3295/1MORTON, CarsonMona LisaBeletrizovaná výpověď o skutečné krádeži nejslavnějšího obrazu z proslulé pařížské galerie Louvre v prvních letech 20. století.
MP 3327/1NĚMEC, JanPříběhy na třech kolechNeobyčejný cykloturistický cestopis - příběhy lidí s handicapem, odehrávající se v okolí Plzně nebo v západních Čechách.
MP 3293/1 NevěraPříběh švýcarské manželky a novinářky Lindy, která si stereotypní a nudný manželský život kompenzuje nevěrou.
MP 3328/1NOVÁK, ZdeněkPěti kontinenty vážně i nevážněSoubor krátkých cestopisných reportáží z nejrůznějších koutů světa, odrážející autorovy zážitky a poznatky.
MP 3289/2PALOV, C. M.Templářské tajemstvíČtvrtá kniha z volného pokračování série thrillerů s historickými motivy, v nichž v hlavní úloze vystupuje bývalý agent britské tajné služby - Caedmon Aisquisth.
MP 3329/1PAVEL, PavelRapa NuiAutorovo vyprávění o pokusu s transportem obřích soch, které na Velikonočním ostrově vytvořili jeho dávní obyvatelé.
MP 3304/1PEKÁRKOVÁ, IvaPéra a perutěPříběh vypovídá o pocitech a životním stylu mladých lidí žijících v Československu v posledním desetiletí socialismu.
MP 3330/1PLATT, CameronOstrovy pokladůKniha přibližuje poutavou formou historii hledání slavných pirátských pokladů, ukrytých na nejrůznějších ostrovech.
MP 3332/1 Pouť do IsraeleStručné vyprávění poznatků jednoho z poutníků, kteří se vydali na pouť do Svaté země.
MP 3314/2 PrůzkumníciPokračování "informačního thrilleru" Falzifikátoři. Sliv a celé Konsorcium pro falzifikaci reality se střetává s falzifikacemi nejvyšších řádů, týkajících se vysoké politiky.
MP 3288/2ROBB, J. D.Smrtící klonDvacátý první román ze "smrtící" série detektivních příběhů z blízké budoucnosti. Tentokrát se zdá, že proti policii nestojí vrah, nýbrž vražedkyně.
MP 3282/1ROSTEN, Leo CalvinJidiš pro radostKompletní slovník jidiš výrazů doprovázených příběhem, anekdotou, nebo hořkou glosou o životě.
MP 3303/2ROWLAND, Laura JohHra s vonným dýmemPříběh z řady historických detektivek z prostředí starého Japonska. Na pozadí skutečné historické události se rozvíjí příběh o vraždě, vášni a nejpodivuhodnějším případu, jaký kdy samuraj Sano Ičiro musel objasnit.
MP 3331/1RUARK, Robert ChesterSafariV šesti částech své knihy popisuje autor svá africká safari nejen prostřednictvím dramatických zážitků a loveckých úspěchů jako nádherné dobrodružství, ale hlavně jako celoživotní očistnou zkušenost, protipól své městské existence.
MP 3294/1SEETHALER, RobertTrafikantRomán je tragikomickým příběhem naivního a bezelstného mladíka, který na sklonku třicátých let 20. století přichází do Vídně aby se vyučil trafikantskému povolání.
MP 3287/2SOHN, AmyMatkárnaPrvotina zkušené televizní scénáristky a žurnalistky píšící pro časopisy Elle a Bazaar. Hlavní hrdinové příběhu žijí v newyorském Brooklynu ve čtvrti Park Slope, kde vychovávají své děti a rodina je pro ně na prvním místě. Autorka nám se smyslem pro humor představuje způsob života současné americké rodiny a společnosti.
MP 3281/1SOVÁK, JiříSovák počtvrté : milostné a nemilostné historky ... /"Milosrdné a nemilosrdné historky aneb Bejvávalo". Čtvrté pokračování vzpomínek herce Jiřího Sováka.
MP 3300/1SOVÁK, JiříSovák podruhé : smích léčí, aneb, Neberte se tak vážně /Populární herec vzpomíná na své přátele a kamarády, na cestování a na různé životní situace.
MP 3301/1SOVÁK, JiříSovák potřetí : už máme vydivíno, aneb, Život s kočkou /Třetí knížku Sovákových vzpomínek autoři zpracovali volně podle vyprávění Jiřího Sováka.
MP 3302/1SOVÁKOVÁ, AnnaSovák popáté : život se Sovákem, aneb, Uragán /Vzpomínky manželky herce Jiřího Sováka a recepty jeho oblíbených jídel.
MP 3339/1ŠIMÁNEK, LeošAmerikou od severu k jihu : na dobrodružné cestě ... /"Na dobrodružné cestě od Severního ledového oceánu do Ohňové země". Kniha zážitků z dvouleté dobrodružné cesty Leoše Šimáčka, českého cestovatele, fotografa a spisovatele.
MP 3333/1ŠIMÁNEK, LeošJižní Pacifik - Ostrovy na konci světa : rok na dobrodružné cestě jachtami /"Jižní Pacifik - Ostrovy na konci světa: Rok na dobrodružné cestě jachtami napříč Tichomořím". Český cestovatel, fotograf a spisovatel seznamuje s plavbou Tichým oceánem podél rovníku, směrem na západ. Z Havaje až na Nový Zéland.
MP 3280/1ŠVESTKA, KarelCouvání do časuČetba na pokračování. Cyklus kratších autobiografických próz, v nichž se autor vrací do doby svého dětství v rodném Tasově.
MP 3308/2TOMEŠOVÁ, MilenaMatky, upracovaní anděléPovídkový příběh, ve kterém autorka zajímavým, neotřelým způsobem popisuje nelehký úděl ženy.
MP 3334/1ULČ, OtaNaši mezi protinožciHlavními hrdiny krátkého cestopisného vyprávění jsou čeští emigranti, žijící v oblasti jižního Pacifiku a v Austrálii.
MP 3292/2 Únosné rizikoRomán z prostředí lékařského výzkumu, věnovaný problému rizika při experimentech s halucinogenními drogami.
MP 3307/2VAŇKOVÁ, LudmilaTy jsi dědic svého otce : z cyklu Rozděl a panuj /Historický román o životě českého a římského krále Václava IV. a jeho bratra Zikmunda.
MP 3310/2WEIR, AndyMarťanChytře napsaný sci-fi román, kde technické vymoženosti jsou až druhé v pořadí za lidskou vynalézavostí a vytrvalostí. Mark Watney se nachází opuštěný na mrtvé planetě Mars a zdravý rozum si udržuje prací, disciplínou, pravidelnými glosami do deníku a jízlivým osobitým humorem.
MP 3335/1WILSON, ArnieSněhobílý sen : skutečný příběh lásky, odvahy ... /"Sněhobílý sen: skutečný příběh lásky, odvahy a nebezpečí". Autor knihy společně se svou francouzskou přítelkyní dokázali během roku 1994 objet lyžařská střediska na celém světě a každý den lyžovat.
MP 3297/2YRSA SIGURDARDÓTTIR,Plavba smrtiDalší detektivní román s právničkou Tórou, která má před sebou snad nejtěžší a nejbolestivější případ, jaký kdy musela řešit.
MP 3336/1ZEMAN, PetrAfrika...? No problém!Báječně napsaný cestopis neopakovatelných zážitků autora, který prošel, a projel Afriku pěšky či stopem. O svých zážitcích píše s humorem a nadhledem, má dar vystihnout perfektně situaci.