Novinky zvukové knihovny pro zdravotně znevýhodněné

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

Publikováno 6. ledna 2015
Fond zvukové knihovny zahrnuje nahrávky literárních děl všech žánrů a slouží výhradně zrakově i jinak zdravotně postiženým občanům (viz čl. 22 knihovního řádu). Novější zvukové knihy (signatura MP) jsou ve formě CD s MP3 záznamem, starší jsou zaznamenány na magnetofonových kazetách. Pro zapůjčení dokumentu v knihovně (u pultu ve 3. podlaží) je třeba znát jeho signaturu, tj. údaj v prvním sloupci tabulky.

Signatura Autor Název Anotace
MP 3201/2ADLER-OLSEN, Jussi ZabijáciDruhá kniha detektivní série s hlavním protagonistou komisařem Morckem, kdy mu za záhadných okolností přistane na stole vražda dvou sourozenců, která se stala před dvaceti lety.
MP 3199/2BLOK, Georgij Petrovič Legenda o slavném městěHistorický román z období Kyjevské Rusi, rostovsko-suzdalského knížectví a vzniku města Moskvy podává zajímavý obraz života tehdejší doby.
MP 3188/1CLARKE, StephenMerde ImpossibleČtvrté pokračování humorných příhod Angličana Paula žijícího ve Francii. Tentokrát mimo jiné se svou přítelkyní pátrá po jeseterech a snaží se zabránit jejich výlovu za účelem prodeje kaviáru
MP 3191/2CORNWELL, Patricia Daniels Posmrtný přístavDalší kriminální román z řady o soudní patoložce Kay Scarpettové přináší opět napínavou mrazivou zápletku
MP 3213/1ČAPEK, KarelVálka s mlokyAutorův slavný utopický román namířený proti zmechanizování civilizace a zrůdnosti fašismu.
MP 3207/1DAVOUZE, MartaDům v BretaniHumorně laděné autobiografické vyprávění bývalé manželky Vladimíra Železného, která se v padesáti letech usadila na bretaňském venkově a našla zde nejen druhý domov, ale i druhého manžela.
MP 3195/2DEAVER, Jeffery Dvanáctá kartaŠestý případ kriminalisty Lincolna Rhyma a jeho společnice, ve kterém se během pouhých dvou dnů pokusí zachránit život mladé studentce
MP 3222/1EGELAND, TomLži otců Rodová sága mapující historii čtyř generací mužů z fiktivního slavného norského rodu Scottů.
MP 3209/2FIALA, Zdeněk Předhusitské Čechy : Český stát pod vládou Lucemburků 1310 - 1419 / "Předhusitské Čechy: český stát pod vládou Lucemburků 1310 - 1419". Kniha zahrnuje období panování Jana Lucemburského a Karla IV., společenské poměry, hospodářství, kulturu a církevní život.
MP 3194/1FIELDING, JoyŠepoty a lžiPsychologický román pro ženy vypráví o čtyřicetileté osamělé zdravotní sestře, která svůj život na čas tragicky spojila se záhadnou mladou dívkou.
MP 3192/2GRUBER, MichaelNoc jaguáraTřetí případ detektiva Jimmyho Paze zavádí čtenáře do Miami na počátku 21. století, kde dochází k nevysvětlitelným a téměř nadpřirozeným vraždám vlivných lidí
MP 3212/2HANNAH, SophieVraždy s monogramemNejslavnější postava z pera královny zločinu je zpět. Tento případ od autorky S. Hannah je zasazený do Londýna 20. let 20. století - ďábelsky chytrý hlavolam plný falešných stop a snadno přehlédnutelných, o to však důležitějších detailů řeší legendární puntičkář, Hercule Poirot.
MP 3217/2HOSSEINI, KhaledA hory odpovědělyVe svém třetím románu se autor vrací do Afghánistánu padesátých let 20. století. V osudech sourozenců rozdělených v dětství nás v průběhu šedesáti let na pozadí dramatické afghánské historie provede příběhem ztrát, obětí a zejména lásky.
MP 3197/2HOSSEINI, Khaled Tisíce planoucích sluncíStrhující román o lásce, zradě, sebeobětování a nové naději se odehrává v Afghánistánu během nekonečných ozbrojených konfliktů na přelomu 20. a 21. století.
MP 3198/1JAPRISOT, Sébastien Dáma v autě s brýlemi a puškouDetektivní příběh, jehož hrdinkou je mladá dívka, kterou touha uvidět moře přivede ke komplikovanému a nebezpečnému dobrodružství
MP 3193/1JENŠÍK, Miloslav Heydrich kontra Anthropoid : Známe celou pravdu? /Publikace zkoumá jednu z významných událostí československého protinacistického odboje, atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
MP 3200/8JIRÁSEK, AloisF. L. VěkPětidílná románová epopej, v níž autor podává široký obraz českého národního obrození v posledních dvou desetiletích 18. a na počátku 19. století.
MP 3223/1JONASSON, Jonas Analfabetka, která uměla počítatSatirický příběh chudé nevzdělané africké dívky, která díky svému velkému talentu prožije velké dobrodružství.
MP 3215/2KLÍMA, IvanPoslední stupeň důvěrnostiPříběh evangelického faráře, který z uspořádaného manželství ilegálně vybočí a ztratí postupně svou křesťanskou víru.
MP 3208/1LOGUE, MarkKrálova řeč jak jeden muž zachránil britskou monarchii /Králova řeč: Jak jeden muž zachránil britskou monarchii". Skutečný příběh vychází z deníku logopeda, který navázal úzký vztah s králem Jiřím VI., a přináší pohled do zákulisí ostrovní monarchie v době, kdy britská říše procházela nejtěžšími okamžiky své moderní historie.
MP 3203/3MACDONALD, John D. Třikrát havarijní poradce Travis McGeeTři detektivní příběhy, v nichž neohrožený samorostlý pátrač pomáhá lidem v nesnázích a v ohrožení života. (Volný pád, V citronovém nebi, Dívka v balicím papíru).
MP 3210/1MARTINŮ, Charlotte Můj život s Bohuslavem MartinůVzpomínková kniha skladatelovy manželky přibližuje tohoto vynikajícího českého skladatele nejen jako umělce, ale především jako člověka.
MP 3218/1MAY, PeterMuž z ostrova LewisDruhá kniha série Trilogie z ostrova Lewis. Policejní inspektor Fin Macleod se v rámci vyšetřování brutální vraždy vrací na místo svého dětství a dospívání.
MP 3221/1NESSER, HakanSíť Kriminální příběh je prvním románem ze série přivádějící na scénu svérázného komisaře Van Veeterena.
MP 3190/1NOSKOVÁ, VěraChraňme mužeÚvahy, fakta a příběhy odhalující pokřivené vztahy mezi muži a ženami, které narušují sociální role a postavení mužů v současné společnosti.
MP 3211/1NOSKOVÁ, VěraProměny Román zachycuje život mladé ženy, fotografky Anety, před Sametovou revolucí a po ní. Společenské zvraty doprovázejí změny v životě hlavní hrdinky, mění se ona i lidé kolem ní.
MP 3196/1 O čem ženy mlčí Snad každý má tajemství, svou alespoň malou třináctou komnatu, do které nikoho jen tak nenechá nahlédnout. Příběhy o tom, co skrývají ženy před svými partnery a blízkými...
MP 3214/2PERRUCHOT, Henri Gauguinův životBiografie slavného francouzského malíře, zpracovaná na základě rozsáhlé dokumentace, kterou autor shromažďoval 15 let
MP 3219/2PTÁČNÍK, KarelRočník jedenadvacetKlasický okupační román o osudech české mládeže, odvlečené za II. světové války nacisty do Německa a násilím oblečené do uniforem pracovních kolon.
MP 3206/1ROBB, J. D.Smrtící vizeDalší detektivní příběh z New Yorku roku 2059 s hlavní hrdinkou poručíkem Evou Dallasovou. Pomoc v pátrání po surovém vrahovi jí tentokrát nabízí i jasnovidka.
MP 3202/2ROWLAND, Laura Joh Róninova milenkaPatnáctá kniha z řady dobrodružných detektivních románů ze starého Japonska, ve kterém samuraj Sano Ičiró vyšetřuje vraždu šógunova mistra obřadů.
MP 3205/3SIMMEL, Johannes Mario Všichni lidé bratry jsouŠiroce koncipovaný román je příběhem o člověku, obžalovaném z vraždy svého bratra. Retrospektivní pohledy do hrdinovy minulosti se střídají s obrazy minulosti Německa v letech 2. světové války a po ní
MP 3204/1TRUMBO, DaltonJohnny si vzal puškuVynikající protiválečný román líčí otřesný příběh mladého, těžce zraněného amerického vojáka.
MP 3189/1URBANÍKOVÁ, EvaZa fackuPříběh o tom, že protiklady se možná přitahují, ale nedokážou spolu žít. Když Zuzana pozná v knihovně, kde pracuje, spisovatele Matúše, který tam přišel na besedu, je jím okouzlená. Zaujme ji svými originálními názory, tím, jaký vzbuzuje respekt, ale hlavně něhou při jejich sbližování. Matúš se k ní nakonec nastěhuje a Zuzana teprve nyní poznává, že za originální názory považuje Matúš jen ty svoje, že respekt oplácí pohrdáním a něhu vnímá jako projev slabosti. Zuzana zprvu ustupuje, potlačuje své představy a přání, ale když přijde facka, je jí jasné, že takhle to dál nepůjde.
MP 3220/2WANATOWICZOVÁ, Krystyna Miloš Havel : český filmový magnátObsáhlá monografie významného českého filmového producenta a zakladatele barrandovských filmových ateliérů Miloše Havla, rozporuplné osobnosti, která zásadním způsobem ovlivnila tuzemský filmový průmysl za první republiky a Protektorátu.
MP 3216/1YOUNG, William P. ChatrčRomán, jehož základním tématem se stává víra v Boha a odpuštění.